Igazi gasztronómiai utazás részesei lehetünk. Kulináris élvezetek sokaságában gyönyörködhetünk, kedvünkre kóstolhatunk és vásárolhatunk. Az olasz konyhaművészet az egyik legismertebb és legnépszerűbb szerte a világon. Rendkívül változatos, minden tartománynak megvan a maga jellegzetes étele, itala. A régió kedvelt ízei közé tartozik az ízletes pármai sonka, a karakteres Parmiggiano Reggiano (parmezán sajt), amit mi is előszeretettel fogyasztunk, hogy kicsit „olaszosabb legyen” az ételünk. Valódi csemege a rendkívül sokrétűen felhasználható tradicionális balzsamecet, saláták, zöldséges ételek, levesek, valamint húsok páclevének nélkülözhetetlen ízesítője. A napsütötte toszkán szőlőültetvények zamatos borai az étkezések elengedhetetlen részét képezik. Ízek és zamatok kavalkádja…
Program
1. nap
Elutazás a kora reggeli órákban Szlovénián keresztül Olaszországba. Útközben rövid megállás Udine hangulatos kisvárosában. Udine sokáig a Velencei Köztársaság fennhatósága alatt állt, melynek lenyomatait sok helyen fellelhetjük ma is. A város főterének árkádos központi épülete a velencei Dózse-palotára, kék-fehér-arany óratornya pedig a Szent Márk térre emlékeztet. A torony tetején látható két, harangot kongató fiú szobra a város egyik jelképe. Hangulatos, kis kávézókkal tarkított terek, különféle építészeti korokból származó épületek mind-mind jól megférnek egymás mellett. Továbbutazás Bologna környéki szálláshelyünkre. Fakultatív vacsora.
2. nap
Reggeli után városnéző sétára indulunk Bologna-ban, Emília Romagna tartomány fővárosában, a híres egyetemi városban. Európa egyik legrégebbi egyetemének anatómiaterme egyedülálló a világon. Kiemelkedő látnivalói közé tartozik a San Petronio bazilika, a hétszáz éve épült városháza palotaszerű épülete. Központi tere a Piazza Maggiore, a város szíve, egyben a legismertebb nevezetesség. Ma is látható arculatát a XV. század óta őrzi, nemcsak a város legjelentősebb épületei határolják, de pazar paloták is, melyek hűen tükrözik a régmúlt gazdagságát. A főtér közelében, a szomszédos Piazza del Nettunon magasodik a monumentális Neptun szökőkút, a Fontana di Nettano, mely a ferde tornyok mellett fontos városi szimbólum. Délután látogatást teszünk a Grand Tour Italia gasztronómia parkban, ahol egyénileg megismerkedhetünk az egyes olasz régiók helyi specialitásaival, jellegzetes ételeivel, zamatos italaival. Térítés ellenében mindenki kedvére kóstolhat, válogathat a különlegességek között. Majd visszatérés a szálláshelyre, fakultatív vacsora.
3. nap
Reggeli után a régió egyik legszebb városába, Modena-ba utazunk. Óvárosa, a Palazzo Ducale a Világörökség részét képezi. Modena a balzsamecetről és a híres, olasz autógyárakról a legismertebb, Enzo Ferrari a város szülöttje volt. A hagyományos balzsamecet (Aceto Balsamico Tradizionale) Modena gasztronómiai csemegéje, amit kis fahordókban érlelnek akár 12-25 évig is. Kóstolóval egybekötött látogatást teszünk egy helyi balzsamecet gyártónál, majd felkeresünk egy sajtüzemet, ahol a híres parmigiano reggiano előállításával ismerkedhetünk meg. Napunk következő állomása a Párma környéki, Langhiranó, ahol egy húsfeldolgozó üzemben betekintést nyerünk a pármai sonka érlelésének menetébe, majd meg is kóstoljuk a zamatos sonkákat és felvágottakat. Majd visszaindulás a szálláshelyre. Útközben rövid fotószünet a XV. században épült Torrechiara váránál. Az élménydús nap után visszatérés a szálláshelyre az esti órákban. Fakultatív vacsora.
4. nap
Reggeli után utunk Firenzébe, a reneszánsz bölcsőjeként számontartott városba vezet. Az Arno folyó partján fekvő, hosszú történelmi múltra visszatekintő város Toszkána régió székhelye és egyben kulturális központja. Érkezés után 2 órás gasztronómiai városnézésre indulunk a belvárosban helyi idegenvezetővel. Ellátogatunk a San Lorenzo tér környékére, ahol a piac épületében gyümölcsök, pecorino sajtok, olivák, sonkák között sétálva a fűszerek illatát belélegezve tipikus olasz ételeket kóstolhatunk (egyénileg, helyszínen fizetendő). Délután egy vidám, hangulatos, borkóstolóval egybekötött farmlátogatáson veszünk részt. Az élményekkel teli nap után visszatérés a szálláshelyre az esti órákban, fakultatív vacsora.
5. nap
Reggeli után hazaindulás. Útközben Schiavonban megtekintjük a szeszfőzdét, a program végén meg is kóstolhatjuk a helyben készített termékeket. Ezt követően kellemes hazautazás rövid technikai szünetekkel. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.
Tudnivalók
- Utazás: Légkondicionált autóbusszal
- Felszállási lehetőségek:Budapest, Székesfehérvár, Siófok, Zalakomár
- Elhelyezés: Bologna környéki 4*-os szálloda, 2 ágyas szobáiban.
- Ellátás: reggeli, vacsora felár ellenében kérhető
- Vacsora felár: 81.900 Ft/fő
- Minimum létszám: 35 fő
- Firenze villamosjegy, helyszínen fizetendő: 3,40 EUR/fő
- Helyszínen kötelezően fizetendő idegenforgalmi adó: 5 EUR/fő/éj